Per un futur industrial per al Baix Penedès, defensem els llocs de treball

La crisi del coronavirus ha posat en evidència moltes mancances en matèria sanitària i de serveis socials,  en investigació, també en educació i en altres sectors, però la desindustrialització que pateix l’economia espanyola, i catalana no és conseqüència del COVID-19, tot i que la fa aflorar i l’accelera. 

El Baix Penedès és un territori ple d’oportunitats, a cavall entre Barcelona i Tarragona i amb infraestructures viàries que fan possible un desenvolupament industrial i logístic que diversifiqui l’activitat empresarial, centrada en l’economia de sol i platja, creant valor al territori en forma de llocs de treball. 

L’anunci de tancament de Saint Gobain Glass és una mala notícia per la comarca, doncs suposa posar en risc 120 llocs de treball directes, i més del doble d’indirectes en la comarca catalana més castigada per l’atur. No ho podem permetre, i per tant, tota la solidaritat amb els treballadors de Saint Gobain, i tot el suport en les accions que han decidit prendre, com la vaga indefinida convocada.

Però no podem deixar sols, ni als treballadors de Saint Gobain ni de cap altra empresa industrial. Cal que Espanya i Catalunya desenvolupin amb urgència una política industrial que faci front a les injustes decisions de les multinacionals i a aquesta tendència de convertir Espanya i Catalunya en un país de serveis, de sol i platja, i amb una ocupació de poca qualitat. Si les multinacionals han estat grans receptores de fons europeus, d’ajuts i subvencions, ara és hora de revertir la situació. No ens valen les excuses de la davallada de la construcció i de l’automoció per tancar empreses. En el cas de Saint Gobain, fàcilment es podrien reconvertir els processos productius, invertint en I+D+i  per fabricar mampares que possibilitarien les separacions dels pupitres de les aules per tal de garantir la seguretat dels nostres fills en la tornada al cole; o cubrir tantes i tantes necessitats de vidre que té la nostra societat. Recordem que el vidre és un material sostenible, reciclable 100% que possibilita una disminució d’extracció de matèries primeres, menys consum energètic i una reducció de l’empremta de carboni, per tant, un material necessari en un model productiu mediambientalment sostenible. 

La Generalitat de Catalunya ha de prendre mesures de forma urgent. No podem estar a mercè de les decisions de les multinacionals, i no podem permetre que la desindustrialització continuï convertint la nostra economia en un solar, Cal que aquest nou model productiu del que tant es parla es concreti en un canvi de model de veritat, en el que les necessitats dels pobles es situin per sobre dels interessos cojunturals de les multinacionals, sempre pendents d’obtenir la major taxa de benefici, sense perjudici de malmetre els recursos econòmics i humans que les societats que els acullen hem invertit.

El Baix Penedès necessita indústria. Així s’ha expressat al Pla estratègic de la comarca, així ho han expressat en multitud d’ocasions, els òrgans de direcció del Consell Comarcal, així ho ha expressat el Consell d’Alcaldes, en el que estan representats tots els colors polítics… Tenim sól, tenim persones, tenim la capacitat, només cal, que algú agafi el timó de la política industrial per què Espanya, Catalunya, i el Baix Penedès ho necessitem i els baixpenedesencs ens mereixem un millor futur. 

Ànim als companys de Saint Gobain, perquè la vostra lluita és la lluita de tots per un futur industrial a la comarca.

Baltasar Santos

Primer secretari PSC El Vendrell

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s