Per unes Escoles i una educació amb seguretat al Baix Penedès

Avuí 26 de maig, el Consell Comarcal del Baix Penedès celebra un Ple extraordinari i urgent com a conseqüència de la falta de coordinació del departament d’ensenyament de la Generalitat de Catalunya, que posa en perill que el retorn a les escoles cumpleixi amb tots els protocols de seguretat.

El problema ha vingut per què des del departament d’ensenyament ha comunicat amb una setmana de marge que siguin els ajuntaments els que assumeixin la recerca de locals i equipaments per tal de poder reemprendre les classes amb normalitat, però sense ni tan sols haver-se reunit prèviament amb els ajuntaments.

Val a dir que la competència d’ensenyament recau en la Generalitat, i és la Generalitat la qui ha de disposar dels recursos necessaris, econòmics, materials i humans, per tal de garantir que la tornada a les classes sigui segura, i per tal de garantir l’escolarització obligatòria dels nostres infants. Els ajuntaments, en tot cas, són col.laboradors necessaris, però en cap cas tenen ni les competències ni els recursos per posar damunt les seves esquenes aquesta tornada a les aules.

Els problemes s’agreuxen donat que encara no se sap com funcionarà el transport escolar, ni a partir de dilluns, ni el curs que ve. Si s’han de guardar distàncies de seguretat als autocars, serà necessari cuadruplicar el nombre d’autocars.

Què passa amb l’ensenyament a distància? Quins mitjans dona la Generalitat als infants de famílies vulnerables que no tenen ordinador, connexió a internet ni wifi?

Augmentar el nombre d’aules significa que s’haurà de buscar més espais disponibles a cada municipi i habilitar-los com a aules. Quan pensa la Generalitat fer-ho?

Si es baixen les ratios d’alumnes faran falta més mestres. Ja s’han contractat?

Com funcionarà el menjador escolar? Des del departament d’ensenyament no es dona ni solucions ni recursos als ajuntaments i Consell Comarcal per poder solucionar la papereta que no vol assumir la Generalitat.

Com s’organitza l’educació especial en aquest retorn? Quins recursos es posen a sobre de la taula per atendre la diversitat?

En resum, la improvisació del departament d’ensenyament de la Generalitat és absoluta i pot posar en perill no només l’escolarització dels nostres infants, si no també la seva salut i la de tots els familiars, augmentant les diferències socials degut a la bretxa digital i per tant, produint exclusió social dels nens de famílies més vulnerables.

Finalment, la reunió entre el departament i els ajuntaments es celebrarà demà 27 de maig, quan queden 2 dies laborables per començar les classes que el mateix departament ha decretat, és a dir, el dia 1 de juny.

Curiosament, tots els grups han votat a favor de la urgència d’aquest Ple, excepte 1, ERC que ostenta la conselleria d’ensenyament de la Generalitat.

Curiosament, tots els grups han votat a favor de la declaració que tot seguit reprodueixo, excepte 1, ERC que ostenta la conselleria d’ensenyament de la Generalitat.

Sembla vergonyós que un partit que s’enten que és progressista com ERC voti per defensar el seu partit, al seu Conseller,  i no per defensar el territori i les escoles del Baix Penedès. Les famílies, els pares, els treballadors d’ensenyament, i sobretot els nens del Baix Penedès mereixen un altre tractament per part de la Conselleria d’ensenyament.

Per totes aquestes raons, el Ple del Consell Comarcal en la seva sessió d’avuí ha aprovat la següent declaració:

«El Consell Comarcal del Baix Penedès, com a màxim òrgan representatiu de la nostra comarca, vol manifestar la seva preocupació en referència al futur de les Escoles dels nostres municipis i a l’educació dels nostres alumnes.

Des del primer moment, i fins a dia d’avui, la voluntat del Consell Comarcal i dels Ajuntaments de la comarca ha estat la total disposició i col·laboració amb el Departament d’Educació i, més concretament, amb els Serveis Territorials del Departament al Camp de Tarragona. Així continuarà essent per tal de garantir un retorn a les Escoles amb el compliment de tots els protocols de seguretat.

El sistema educatiu al Baix Penedès som tots i totes, en primer lloc el Departament d’Educació i els centres, tan públics com concertats, professors, sindicats, alumnes, AMPAS i famílies; en segon lloc, les institucions comarcals i locals, Consell Comarcal i els Ajuntaments.

En el cas del Consell Comarcal i els municipis del Baix Penedès, no es podria entendre que la responsabilitat del Departament d’Educació recaigui sobre els Ajuntaments i el Consell Comarcal, els quals no tenen ni les competències ni el pressupost per tirar endavant accions que s’haurien de desenvolupar des del Departament d’Educació, òrgan competent i responsable en la matèria.

Des del Serveis Territorials se’ns convoca a una reunió explicativa a només 48h del començament de reinici de curs. Aquesta improvisació ens preocupa perquè el marge de maniobra és molt limitat.

Igualment, ens angoixa l’organització del curs vinent, a només tres mesos i amb una reducció de les ràtios d’alumnes prevista que farà necessari multiplicar les aules disponibles. I en un territori en constant creixement i una alta matrícula viva que fa imprevisible qualsevol inici de curs.

Per tot això, Demanem al departament d’Educació que abans de fer públiques decisions que puguin afectar a les competències, responsabilitats, serveis, instal·lacions, pressupostos o autonomia del Consell Comarcal i dels Ajuntament del Baix Penedès es reuneixi amb els municipis per acordar les diferents fórmules de col·laboració entre administracions. Actuar d’una altra manera, com s’ha fet, pot posar en risc aquestes col·laboracions.

Donarem trasllat dels acords d’aquest Ple Extraordinari del Consell Comarcal del Baix Penedès, a les Escoles de la comarca, als Serveis Territorials d’Educació del Camp de Tarragona, a la Conselleria d’Educació del Govern de la Generalitat de Catalunya i als Ajuntaments de la comarca.

Baix Penedès, 25 de maig 2020.«

 

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s