1 any després de les eleccions municipals: seguim avançant

WhatsApp Image 2020-05-26 at 00.02.13

Un any de les eleccions municipals

Va ser fa 1 any, el 26 de maig de 2019, quan érem cridats a participar en les eleccions municipals i europees, i en algunes autonomies (no era el cas de Catalunya), també a les eleccions autonòmiques.

Sembla que la crisi sanitària i econòmica causada per la COVID-19 ho ha trastocat tot, però la realitat és que per als governs municipals socialistes les prioritats dels nostres programes electorals no només són plenament vigents sinó que a més són útils per fer front a les noves necessitats sorgides arran de la pandèmia.

En el cas del Vendrell, els compromisos electorals de PSC amb el conjunt de la societat vendrellenca prioritzaven la transformació urbana i la inclusió social com a eixos fonamentals entorn dels quals giraven la resta de propostes.

Transformació urbana

Transformació urbana per guanyar espai per a les persones, promovent una mobilitat sostenible i segura, i amb espais públics més nets, més segurs i més verds. Un any després, les obres de l’Illa de Vianants de Dr Robert, l’actuació en les quatre fonts, Feder de Coma-ruga, l’ampliació de carril bici, el pas a nivell de la Riera a Sant Salvador, i el pla renove de carrers i voreres són obres que estan en marxa, avançant a un bon ritme.

Paral·lelament, s’ha redissenyat el sentit de circulació d’alguns carrers per afavorir la mobilitat i guanyar espai per als vianants.

Inclusió social

La inclusió social continua sent una prioritat. Unides a les velles necessitats econòmiques, laborals i socials d’una part de la nostra ciutadania, la crisi de la COVID-19 ha posat de manifest nous perfils de vulnerabilitat, que es concreta en treballadors afectats per ERTOS o tancaments definitius d’empresa, autònoms i petites empreses que han perdut facturació durant l’estat d’alarma … Per a això, l’enfortiment dels serveis socials i habitatge, o la posada en marxa d’ajudes a autònoms i Pimes i el reforçament de les polítiques actives d’ocupació, són mesures que  s’estan començant a aplicar sense perjudici d’altres mesures a curt, mitjà i llarg termini que des de l’equip de govern municipal s’estan treballant i altres que han de emanar dels treballs de la Taula de Diàleg aprovada pel ple municipal.

Situació econòmica municipal.

Un dels grans reptes del nostre ajuntament és continuar amb el compliment de les mesures econòmiques que comporten el pla d’ajust municipal: reducció del deute, recuperació de l’autonomia financera, cumpliment del termini de pagament a proveïdors. Un cop liquidat el pressupost 2019 i aprovat definitivament el pressupost 2020, podem afirmar que estem complint amb els nostres compromisos amb la ciutadania, i l’ajuntament podrà recuperar la plena autonomia financera durant aquest any 2020.

Si a això li sumem les mesures que el govern de Pedro Sánchez ha anunciat per ajudar a que les entitats locals disposin de recursos suficients per atendre les noves necessitats post-pandèmia, estarem en un escenari econòmic diferent que ens permetrà avançar molt més i més ràpid en les mesures que la societat vendrellenca necessita.

En la mateixa línia, els socialistes pensem que s’han de modificar les ordenances fiscals municipals per tal de millorar la progressivitat fiscal i els ajuts a les petites empreses, als autònoms i a les persones i famílies més vulnerables.

Modificació del pressupost municipal

La crisi sanitària causada per la COVID-19, i les mesures de confinament decretades pel govern de l’Estat, fan necessari que els ajuntaments modifiquin els seus pressupostos municipals amb l’objectiu d’adaptar-lo al nou escenari en el qual els ingressos municipals baixen, i la despesa social és més necessaria. Per això, en les pròximes setmanes es procedirà a aquestes modificacions, perquè el què els socialistes no permetrem és que ningú es quedi enrere.

Una societat madura i solidària

El PSC ho manifestàvem en el nostre programa electoral. La nostra societat és una societat responsable, madura i solidària. Una societat formada per persones de totes les races, religions, orígens i estatus socioeconòmic que sap anteposar-se a les adversitats i que mostra la seva solidaritat amb els més vulnerables en moments de necessitat. Però també una societat vertebrada pel teixit associatiu, cultural, veïnal, de tota mena, que durant les setmanes més dures de la pandèmia s’ha posat al servei del conjunt de la societat vendrellenca, de la gent més vulnerable i de la nostra gent gran . Aquesta és una gran fortalesa del nostre municipi que volem seguir potenciant.

No ens cansarem d’agrair a tots aquells que s’han ocupat d’ajudar els altres, tant professionalment com de forma voluntària. Sanitaris, premsa i comunicació, protecció civil, policia local, serveis socials, residència, i un llarg etcètera de professionals que s’han bolcat amb les persones que ho necessitaven. Però a aquest esforç també han contribuït desenes d’empreses locals que han donat o facilitat material bàsic, comerciants que han portat els aliments a casa de la gent confinada, col.lectius de voluntaris i voluntàries …

Un aplaudiment etern per a totes elles.

És l’hora del comerç local i de proximitat

Ho dèiem en el nostre programa electoral fa un any i ho reafirmem ara. És el moment d’ajudar i enfortir al nostre comerç local, els nostres bars i restaurants, que són un dels sectors d’activitat econòmica més damnificat pel confinament.

Hem abordar sense dilació la digitalització de el comerç local i aprofitar l’oportunitat que representen les tecnologies de la informació i de la comunicació, per apropar el comerç local encara més als vendrellencs i vendrellenques. Hem d’abordar també la necessitat de conscienciar sobre la responsabilitat individual de consumir en el nostre comerç local, perquè és el que genera riquesa al territori.

La moneda social és una de les eines que ens han de servir per potenciar el comerç local i de proximitat, unit a les propostes del CIT i del conjunt del teixit econòmic i social.

El Baix Penedès exigeix recursos a la Generalitat

Els alcaldes i les alcaldesses del Baix Penedès van convenir compartir una estratègia
comuna per tal d’impulsar socioeconòmicament la nostra comarca. Aquesta estratègia començava amb la creació de la Taula del Baix Penedès des de la qual es va fer públic el greuge continuat que pateix el conjunt de la comarca, que es tradueix en aspectes com una sostinguda baixa inversió per part de les administracions superiors, amb una distorsió entre la necessitat real i el nombre d’efectius pel que fa a mossos,
agents rurals, bombers i mestres, entre d’altres.

Per aquest motiu, abans de l’estat d’alarma es van presentar esmenes molt concretes als pressupostos del 2020 de la Generalitat de Catalunya, on la comarca del Baix Penedès rep una quantia insignificant envers les necessitats reals que té. Eren esmenes a diferents departaments, però es demanava atenció a quatre accions ben concretes. Totes van ser desestimades al Ple del Parlament.

Ara, amb la crisi sanitària i socioeconòmica de la pandèmia de la COVID19, la situació s’ha agreujat en tots els aspectes que ja vàn reclamar tots els alcaldes i alcaldesses:

– L’aposta per millorar la sanitat a la comarca amb les inversions necessàries a
l’Hospital del Vendrell i a la resta d’àrees bàsiques.
– La reducció de l’atur a partir del les necessitats recollides al Pla estratègic de desenvolupament i ocupació del Baix Penedès 2017-2022 del Consell Comarcal del Baix Penedès. Malauradament seguim essent la comarca amb l’índex d’atur més alt de Catalunya.
– La necessitat de donar resposta social a les situacions de vulnerabilitat i pobresa, i d’assistència social que viuen les famílies dels nostres municipis, amb un increment continuat i sense fre ni esperança per que s’aturi.
– La mobilitat per raons laborals a la comarca és, en bona part, a l’àrea metropolitana
de Barcelona. El fet de mantenir distàncies, el risc de contagi i la precarietat del transport públic són motius pels quals no sigui la millor opció. Per aquest motiu el transport privat per l’autopista C32 és continuat. La possibilitat de prorrogar les  concessions de les autopistes farà augmentar encara més la diferència competitiva
entre empreses i autònoms; així com la despesa en transport de les persones treballadores en aquesta zona.

La comarca del Baix Penedès no pot seguir menystinguda per la Generalitat de Catalunya
com fins ara. Tenim necessitat de revertir aquesta situació que ja teníem i que amb la crisi de la COVID19 esdevindrà crònica.

Per tot això, i després de l’aprovació del Pressupost 2020 de la Generalitat de Catalunya, i
de la anunciada pròxima revisió pel govern de la Generalitat, els alcaldes i les alcaldesses
demanen que s’inclogui en l’esmentada revisió, de manera prioritària:

a) Les inversions necessàries per millorar la sanitat a la comarca. Destacant les actuacions pendents a l’Hospital del Vendrell d’ampliació del servei d’Urgències, consultes externes, hospital de dia, llits d’hospitalització, de pal·liatius i de llarga estada i
aparcament.
b) Dotar a tots els municipis de la comarca d’un Pla de xoc de contractació pública destinat als col·lectius més afectats per la pèrdua de llocs de treball a conseqüència de
la COVID19.
c) Incrementar els recursos personals i econòmics per a les àrees d’atenció a les persones en risc de vulnerabilitat.
d) La bonificació dels peatges habituals a la C32 en els trams que connecten la comarca
amb altres punts com són les entrades a la mateixa autopista i el peatge de Cubelles, el 100% de l’import total, mentre duri la concessió.

Demanen també que s’atengui el conjunt de propostes plantejades el passat mes de gener a la Taula del Baix Penedès (mobilitat, política industrial, sostenibilitat, medi natural, etc.)

El Vendrell, un projecte de tots i totes

Ho deiem fa un any a les eleccions municipals, i ho continuem dient. Necessitem que el progrés de la nostra ciutat sigui un projecte compartit per tots i totes les persones i organitzacions que s’estimen el Vendrell.

No es cansarem d’estendre la mà per sumar persones i organitzacions al nostre projecte optimista. Aparcar allò que ens separa i centrar-nos en allò que ens uneix no és ara una opció, és una necessitat.

D’ençà que es va constituir el nou ajuntament, el PSC va signar dos acords de mandat, un amb l’AVP, i l’altre amb Ciutadans. Tots dos grups van saber aparcar les diferències i centrar-se en allò que ens uneix, que no és altra cosa que el vendrell, els seus habitants i un projecte de transformació i modernització de la nostra vila i del conjunt de barris i nuclis habitats de la nostra ciutat.

El vot afirmatiu de Junts x Vendrell al pressupost 2020 i l’abstenció de Podem ens permeten ser optimistes en el sentit de seguir aunant esforços en una única direcció, la del progrés col.lectiu que el Vendrell necessita, amb el lideratge del nostre Alcalde, Kenneth Martínez. Qui vulgui romandre en el No permanent ho haurà d’explicar als ciutadans i ciutadanes del vendrell.

Avuí 26 de maig, celebrem el primer aniversari d’ençà les eleccions municipals i ho fem renovant el nostre compromís amb la ciutadania del Vendrell, atenent els estats de necessitat, impulsant el progrés col.lectiu,  donant cumpliment al nostre programa electoral, i als acords de govern, basats en la transformació urbana, la inclusió i la cohesió social.

Baltasar Santos

Primer Secretari PSC El Vendrell

 

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s