25 anys d’arxiu comarcal. Fent història!

arxiucomarcalBPEl 20 d’abril de 2020 l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès commemora el vint-i-cinquè aniversari de la seva inauguració. Són 25 anys fent història i treballant al servei de la cultura del Vendrell i Baix Penedès.

Integrat a la Xarxa d’Arxius Comarcals (XAC) de Catalunya. l’Arxiu comarcal l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès (ACBP) custodia documentació pública i privada de la comarca del Baix Penedès que abraça documents des del segle XIV fins als nostres dies.

Va ser creat pel conveni signat el 26 d’abril de 1983, d’acord amb la Llei 10/2001, d’arxius i documents, A tal fi, es va construir un edifici de nova planta en un espai dins del solar de l’antic Hospital de Sant Salvador, que fou inaugurat el dia 20 d’abril de 1995 amb la presència del aleshores alcalde del Vendrell, Josep Maria Llasat (PSC),  i Benet Jané (CiU), com a president del Consell Comarcal.

L’Arxiu disposa d’una superfície de 600 m2 , està situat al número 30 del camí de Tomoví de El Vendrell i conté 1877 metres lineals amb documents d’entre el segle XIV i XXI.

Entre la documentació que custòdia destaquen, per la seva importància, el fons notarial del districte del Vendrell i els fons municipals de la majoria de pobles de la comarca. Com a fons més singulars ressalten el de la Duana Marítima del Vendrell, els fons patrimonials de la família Carbonell i de la família Marrugat de l’Arboç, els fons personals de Joan Ramon i Soler i els dels germans Ramon i Vidales, els fons de l’empresa Industrias Miret, SA i de la Cooperativa Agrícola del Vendrell, i els fons dels fotògrafs Feliu Olivé Nin i Antoni Ollé Pinell. També compta amb una biblioteca auxiliar de temàtica històrica

Entre els documents més antics que custòdia l’Arxiu, podem destacar la col·lecció de pergamins de l’Ajuntament de Banyeres del Penedès (1285-1601) i del fons patrimonial de la família Solà (1377-1662) i  quatre capbreus corresponents a Calafell (1565), Bonastre (1562/1694) i Vendrell (1693-1694). També cal esmentar  i el músic Benvingut Socias Mercadé, els fons de l’empresa Alcoholera Rovira, el fons de Sotavent, associació submarinista del Vendrell, l’Associació Musical Pau Casals del Vendrell, la Biblioteca Popular del Vendrell i els fons fotogràfics d’Antoni Bassó Ubach, Antoni Capella, Jaume Domingo Mulet,  i Julià Suau Figueras.

La premsa també és accessible al portal XAC Premsa històrica i hi ha disponible una col·lecció de catorze publicacions, entre les quals sobresurt La Batalla, semanario obrero de unificación marxista (1935-1976). En aquest mateix sentit, s’ha iniciat la digitalització de setmanaris comarcals com ara El Diari del Baix PenedèsLa Fura, informatiu de l’Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf, i la revista El cérvol de la Societat Nova de Banyeres del Penedès.

D’altra banda, cal dir que, a més de disposar de pàgina web des de 2011 i d’ésser present a les xarxes socials des de 2017, manté una estreta col·laboració amb les administracions, les institucions (Biblioteca Pública Terra Baixa, Fundació Apel·les Fenosa, Institut d’Estudis Penedesencs, Institut Ramon Muntaner, Germanes Missioneres Teresianes, RTV El Vendrell, etc.), les entitats (Amics de la Història del Vendrell, Amics de l’Orgue del Vendrell, Centre d’Iniciatives i Turisme del Vendrell, Dansaires del Penedès, Els Pastorets del Vendrell, La Lira Vendrellenca, etc.) i els centres educatius de la comarca, la qual cosa ha permès elaborar exposicions, com la de la sardana al Vendrell (2011) i la del músic Benvingut Socias (2017), que es van poder veure al fòrum Som Cultura Popular de Barcelona, oferir sessions didàctiques a l’alumnat dels diferents nivells educatius i formatius, i organitzar conferències i itineraris pel Vendrell, a vegades dedicats a conèixer personatges il·lustres de la vila, com Ramon Ramon i Vidales, i a vegades dedicats a difondre aspectes històrics, com ara la presència de l’orde religiosa de les germanes carmelites.

Els treballs de col·laboració amb els mitjans de comunicació també han estat intensos. Podem citar els programes L’arxivador i Portes giratòries de RTV El Vendrell, España directo de TVE, o els documentals Conxita Badia no existeix, dirigit per Eulàlia Domènech (2012), i 150 anys del ferrocarril de Tarragona a Martorell (1865-2015).

Amb el suport de la Impremta Ramon del Vendrell, la família Ramon, Neus Oliveras i un grup de directors i actors, l’Arxiu també organitza representacions teatrals del repertori de Ramon Ramon i Vidales: En Pau de la gralla o la festa major de la vilaEl carro del viA cal notari i El restaurant de la platja són sainets que s’ha pogut contemplar aquests darrers anys. Paral·lelament, en col·laboració amb l’associació Amics de l’Orgue del Vendrell participa en l’organització de concerts per difondre la música del mestre Socias, una iniciativa que ha culminat recentment amb el primer enregistrament d’una part de la seva obra amb el suport de l’Ajuntament del Vendrell.

Conjuntament amb el Consell Comarcal del Baix Penedès ha publicat diverses obres en les quals han intervingut diversos autors: La sardana al Vendrell: dels orígens a la difusió internacional d’un símbol. 65è aniversari dels Dansaires del Penedès (2013), El fons documental d’Antoni Ollé Pinell (Barcelona, 1897-1981) a l’ACBP (2014), L’arribada del ferrocarril al Vendrell (2016), Ramon Ramon i Vidales, una mirada vilatana (El Vendrell, 1857-1916) (2017), Vida i obra dels germans Ramon i Vidales, una família d’impressors del Vendrell (2018) i Benvingut Socias Mercadé (1877-1952), un músic vendrellenc per descobrir (2019).

A més de tota aquesta ingent tasca al servei de la cultura, com a professor de cursos de formació ocupacional, l’Arxiu Comarcal, i particularment, la seva Directora, la Nati Castejón, sempre ha estat disponible per explicar als alumnes de l’Acadèmia CEP i d’altres centres de formació, la enorme tasca de gestió documental que es fa des de l’Arxiu Comarcal.

Des d’aquí, Enhorabona a la Nati Castejón i a tot l’equip humà que ha col.laborat i col.labora en fer de l’Arxiu comarcal un puntal de conservació del patrimoni cultural, artístic i documental del nostre municipi i de la nostra comarca.

Més informació:

http://xac.gencat.cat/ca/llista_arxius_comarcals/baix_penedes/detall/25-anys-ACBP

http://xac.gencat.cat/ca/llista_arxius_comarcals/baix_penedes/

Baltasar Santos

Primer Secretari PSC El Vendrell

 

 

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s