Unitat, cohesió social i sentit comú

#elvendrell ha estat trending topic aquesta nit del dia 18 d’abril com a conseqüència de la notícia que persones del nostre municipi s’han saltat el confinament per atendre des del carrer un ofici religiós.  Fins aquí, la notícia no és notícia, doncs els procediments estan ben establerts, i qualsevol persona que es salta el confinament sap que serà sancionada.

Ara bé, aquesta notícia que no és notícia esdevé notícia quan resulta que els protagonistes són musulmans que atenen l’oració d’inici del Ramadà, i quan s’escampa (falsament) a les xarxes que aquesta celebració religiosa s’ha produit autoritzada per l’Ajuntament de El Vendrell. Anem a pams.

Sobre l’autorització. 

La comunitat musulmana va decidir no realitzar cap ofici religiós a la Mesquita. Com ha de ser, i complint amb les directrius sobre confinament. Ara bé, per evitar que la gent s’apropès a la mesquita (inútilment) i evitar d’aquesta manera l’amuntegament de persones a la porta de la mesquita, va demanar la possibilitat de que l’Iman puguès fer la crida a la oració de forma que es puguès seguir des dels balcons.

El criteri del govern municipal és que la ciutadania pugui gaudir el màxim de serveis respectant el confinament. D’aquesta manera es va decidir felicitar a les persones que fan 100 anys, als nens, i fins i tot una petita cercavila amb personatges de Disney per tal que els nens puguin seguir-la des dels balcons. Per la mateixa raó es va autoritzar aquest ofici religiós. per tal que els feligressos poguèssin seguir l’oració des dels balcons. El que ha succeït és que alguns musulmans han sortit al carrer a seguir-ho des d’allà.

No és que es concentrèssin tantes persones. Per entendre’ns, es concentra més gent a la porta del Mercadona o l’Esclat, o a la porta de l’estanc de l’avinguda Baix Penedès, però el fet és que aquest incompliment del confinament ha estat protagonitzat per musulmans. Em consta, per què he parlat amb representants de la comunitat musulmana que ells han fet tot el possible per tal que l’oració fós seguida des dels balcons.

Sobre les acusacions a la policia local

S’han sentit crítiques a l’aparent passivitat de la policia local; i fins i tot, alguns representants sindicals de la policia demanen explicacions sobre el succeït i es defensen com si l’Ajuntament els haguès culpabilitzat. Res més lluny de la realitat.

La policia local contava amb els efectius necessaris per garantir que l’oració fos seguida des dels balcons, però ningú contava que molta gent no té balcó des d’on seguir-ho.  En tot cas, la policia ha fet el que tenia assignat fer. convidar a la gent a seguir el confinament, i seguir l’oració des dels balcons, amb proporcionalitat en la seva actuació. Cap responsabilitat dels agents de la policia local que han actuat en tot moment segons ordres i directrius donades.

Aprenentatge continu

Com m’ha dit un amic i company, el manual de gestió del confinament l’escrivim dia a dia. Possiblement, haguès estat millor no autoritzar l’oració o retransmetre-la des de la radio i/o la TV de El Vendrell. Possiblement haurem de prendre alguna decisió que permeti el culte religiós catòlic, musulmà, etc.. des dels mitjans de comunicació públics.

Personalment, com a persona atea que sóc i defensor de la laicitat, em costa pensar amb claretat sobre els assumptes religiosos, per què laicitat no és el mateix que pluri-confesionalitat, però crec que entre tots i totes hem de cercar una solució per tal que ningú es senti discriminat i tothom tingui garantit el màxim de serveis, també els religiosos o de culte.

Fakes i cohesió social

La notícia ha general moltes notícies falses segurament amb la intenció d’atacar al govern municipal o al govern de l’Estat o ambdòs.

En una conversa mantinguda amb el President d’ERC al municipi, em reconeix que algú de fora de la seva organització ha hackejat el seu compte de twitter per escriure en nom d’ERC un tweet desagradable segons el qual es criticava que el govern municipal haguès fet una declaració en castellà, a més d’en català.   Aclarit el tema: ERC no ha fet aquesta crítica, que particularment em costava de creure, i com a primer secretari del PSC de El Vendrell he agrait al President de la secció local d’ERC que aclareixi el tema, tal i com ha fet.

Des del PSC lamentem que s’utilitzin fets com l’ocorregut avui per crear una mala imatge del vendrell mitjançant «fakes news» o «incitacions a l’odi» en el que hi convivim persones de tots els orígens imaginables, i en el que tots i totes els regidors i regidores, tant del govern com de l’oposició apostem per la solidaritat i la cohesió social.

Fem una crida, per tant, al sentit comú i a la cohesió social.  Davant del COVID-19 cal sentit comú i unitat. Que no ens divideixin ni per motius ideològics ni per motius religiosos. Tothom ho estem passant malament amb la crisi sanitària i econòmica que vindrà com a conseqüència del confinament.

Un poble unit

Si la crisi sanitària del COVID-19 ha posat alguna cosa de manifest, és que l’èsser humà ha d’organitzar-se d’una altra manera per tal de tenir les necessitats bàsiques i sanitàries cubertes.  El mercat no resoldrà aquesta situació, ens al contrari, el mercat demostra la seva insolidaritat i falta d’escrúpols en situacions com l’actual.

Podem seguir als mitjans de comunicació els debats sobre si cal desconfinar abans o després. Ja veiem què passa als Estats Units o al Brasil amb presidents que opten per la llibertat de les empreses i el negoci per davant de l’atenció sanitària o social. A Espanya també passa: hi ha qui voldria a tothom desconfinat ja, peti qui peti, mori qui mori. Per ells, el més important és l’economia. Pels socialistes, l’únic important són les vides de les persones i les condicions de vida de les persones (pensionistes, treballadors, aturats, autònoms…). Som una mateixa classe social, sacsejada pel COVID-19 de forma diferent a com ho viuen les grans fortunes.

Cal unitat de tots els partits per tal de garantir la cohesió social i evitar que la ultradreta utilitzi la divisió per introduïr els seus missatges enverinats entre els col.lectius més vulnerables. Ens volen dividir, cal unitat, i no caure en el parany de ments obtuses i insolidàries. Tots plegats hem de col.laborar en donar una millor imatge del vendrell, tal i com els vendrellencs i vendrellenques mereixem.

I ara què?

En aquests moments l’atenció del govern municipal ha de seguir centrada en el més important, organitzar el bon funcionament dels serveis municipals, atendre les persones més vulnerables des de serveis socials, vetllar per tal que els serveis de salut i assistencials comptin amb el màxim de recursos possibles, vetllar per la seguretat de les persones, ajustar el pressupost per tal de dedicar més recursos a treballadors en situació d’atur, autònoms i petites empreses municipals, i establir un full de ruta que haurà de debatre’s i consensuar amb tots els grups polítics per donar la resposta que la ciutadania necessita.

Venen temps difícils però ens en sortirem.  Res tornarà a ser igual i hem de repensar el futur de l’economia local que crec que haurà de ser molt més circular, molt més autosuficient, més col.laborativa i cooperativa, amb una alta participació de l’economia social, més sostenible, més de proximitat i creant nous instruments com ara una moneda social que faci que l’economia es posi definitivament al servei de les persones.

Des dels governs centrals i autonòmics també s’hauran de posar les pil.les per tal de crear els instruments que permetin que els ajuntaments comptin amb més recursos per destinar-los a la ciutadania: Suspensió de la llei d’estabilitat pressupostària, moratòria en el pagament del deute, possibilitat d’utilitzar el 100% dels superàvits municipals a fer front a les necessitats de la ciutadania en lloc de que se’ns obligui a eixugar deute municipals, major percentatge del IRPF, possibilitat de subvencionar o exonerar del pagament d’alguns impostos per aconseguir una fiscalitat realment progressiva, cumpliment de les inversions autonòmiques compromeses al Baix Penedès…

I des del propi ajuntament ja hem pres algunes (moltes) decisions (en poc temps) per tal d’ajudar les famílies, els autònoms i les petites empreses ha sortir del pou; i en un futur proper haurem de prendre més decisions consensuades i que vagin en la línia d’ajudar a les vendrellenques i vendrellencs, independentment del seu orígen o llengua.

Ens cal un gran pacte estratègic municipal amb el que tothom es senti compromés. Estem treballant per oferir la millor resposta possible a les necessitats de la ciutadania.

El primer són les persones. Units sóm més forts.

Baltasar Santos

Primer Secretari PSC El Vendrell.

 

 

 

 

 

 

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s