90 anys del vot de les dones

Fa 90 anys, l’1 d’octubre de 1931, es va aprovar el sufragi de totes les dones a Espanya, una fita en la història de la lluita per la igualtat i els drets de les dones. I, sobretot, un esdeveniment decisiu en la memòria de la nostra democràcia. El primer d’octubre vam celebrar la conquesta de la democràcia plena a casa nostra i l’adopció del sufragi universal, el fet històric més important de la nostra memòria democràtica recent.

La igualtat en el vot, que avui considerem part indiscutible dels principis democràtics i del consens constitucional, no va ser una decisió fàcil ni unànim. Es va construir des de la discrepància amb intensos i valerosos debats, amb convicció i amb molta feina, esforç i sacrificis personals.

Fa 90 anys a les Corts Generals s’estava forjant la Constitució de 1931 i la qüestió del vot femení suscitava, cada vegada més: preocupació, dubtes i sospites. Amb prou feines i després d’un ardu i intens debat parlamentari, que va començar el dia 30 de setembre, la raó es va imposar al prejudici i es va conquistar aquest dret, de la mà de Clara Campoamor. Ella va ser, sens dubte, la protagonista d’aquella victòria fonamental que es va adoptar per 161 vots contra 121 i que havia trigat dècades a forjar-se.

Aquest combat ens dignifica a la història comuna i el seu assoliment representa un altíssim honor per a totes les dones d’aquest país.

L’1 d’octubre de 1931 alineem la nostra història amb l’esdevenir de la majoria de les democràcies occidentals, que només podien ser enteses des del reconeixement ple dels drets polítics de les dones. I va ser sota l’impuls decisiu de la diputada Clara Campoamor. La rellevància de la seva figura per a la memòria democràtica del nostre país i la conquesta dels drets de les dones és inqüestionable.

Clara Campoamor va ser una fèrria defensora el vot femení i, amb això, de la conquesta de la democràcia plena a casa nostra. En aquest sentit, Clara Campoamor va contribuir a millorar la nostra democràcia, a ampliar-la, a fer-la més digna i justa, situant a Espanya entre les democràcies més avançades del

món, sent Espanya el primer país llatí en què es va aprovar el sufragi femení.

El seu discurs en defensa de la igualtat de vot és un text imprescindible de la democràcia, en el qual es condensa el treball i el pensament sostingut al llarg de tota la seva vida política. El seu treball va abastar la defensa dels drets de les dones advocant pel divorci, a favor de l’educació sexual i per l’abolició de la prostitució.

Donar visibilitat i reconeixement a les aportacions de les dones en la conquesta i consolidació de la democràcia a Espanya és una de les tasques pendents que encara tenim com a societat. Conèixer quina és la nostra història i qui la va protagonitzar contribueix a enfortir la nostra identitat col·lectiva i la nostra cultura democràtica al voltant dels actuals valors i drets constitucionals.

La memòria de les dones és cabdal per a la memòria comuna i estem a les portes de tres esdeveniments transcendentals que el Partit Socialista visibilitzarà i reconeixerà: la commemoració avui 1 d’octubre del 90 aniversari del vot de les dones; el 50 aniversari de la mort a l’exili de Clara Campoamor el 30 d’abril de 2022 i la celebració a 2023 del 90 aniversari de les primeres eleccions democràtiques que van comptar amb el vot femení.

Són tres moments històrics que simbolitzen la igualtat entre dones i homes i encarnen els valors constitucionals que com democràcia plena hem d’aclamar i celebrar per sobre de les lluites partidistes.

Les dones i homes socialistes ens comprometem a desenvolupar accions que posin en valor aquests esdeveniments i a honorar la memòria de Clara Campoamor, així com de la resta d’homes i dones que van fer possible l’avanç de la nostra democràcia.

Des del PSC del Vendrell manifestem el nostre compromís per posar en valor la memòria democràtica del nostre país, donant a conèixer la nostra història i als seus protagonistes i així contribuir a l’enfortiment de la nostra identitat col·lectiva i la nostra cultura democràtica al voltant dels actuals valors i drets constitucionals.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s