Homenatge a la II república

El 12 de maig tindrem l’oportunitat de tornar al progrés col·lectiu que va significar la II república

La proclamació de la II República espanyola i les eleccions al Parlament de Catalunya del 12M del 2024 tenen en comú que ambdues signifiquen esperança.

Tal dia com avui, 14 d’abril de 1931, després del resultat d’unes eleccions municipals que es van celebrar en clau plebiscitària, la monarquia d’Alfonso XIII es va exiliar i es va proclamar la II República a moltes ciutats i regions d’Espanya. La República representava un raig d’esperança per aconseguir un canvi democràtic de rumb en els que es van aconseguir moltes fites: en drets civils, com la llei del divorci; en drets nacionals, amb el reconeixement de la plurinacionalitat de l’estat; en drets de la dona, amb l’assoliment del dret al vot de les dones; però sobretot, en drets socials, en salut i educació.

El pròxim 12 de maig també significa un raig d’esperança per aconseguir un canvi de rumb en el govern de Catalunya. Després de 14 anys de desgovern a Catalunya per part dels partits del procés (Junts i ERC), els catalans tenim l’esperança i la seguretat que es produirà un canvi de rumb al govern de Catalunya. Necessitem que el govern de Catalunya, igual que va fer el govern de la República en el seu dia se centri en l’educació, en la sanitat, en les infraestructures, en la gestió de l’aigua, del transport, en els drets socials i civils, practicant la política útil que serveix al conjunt de la societat, invertint en l’eficiència dels serveis públics, amb diàleg i convivència fraternal amb la resta de pobles de l’estat, i amb un nou marc de finançament que suposi un avenç cap al federalisme.

Commemorem doncs la proclamació de la II república i recordem als homes i les dones que la van fer possible, i recuperem aquest esperit per aconseguir un nou període de progrés col·lectiu a partir del 12 de maig a Catalunya.

Visca la II República

Baltasar Santos

Primer Secretari PSC del Vendrell

Deja un comentario